A Táborfalvai Horgász Egyesület 2021-ben fennállásának 35. évfordulóját ünnepli. Az Egyesület elnökével, Szagri Lászlóval és Sevecsek Péter titkárral, gazdasági vezetővel beszélgetünk.

Milyen programokkal készültök az évfordulóra? A 30. évfordulót a VIII. Gazsó József Emlékversennyel egybekötve ünnepeltétek…

Sz.L.: Az évforduló megünneplése sajnos, nagymértékben függ a jelenlegi (COVID19) helyzet alakulásától. A korlátozások megszűntével mindenképpen az emlékversennyel együtt fogjuk megtartani a 35. születésnapot. Megszokták már tagjaink, vendégeink, hogy ilyenkor egy bőséges ebéddel kedveskedünk a jelenlévőknek és tartunk egy nagyon komoly, de jó hangulatú versenyt. Elképzelhető, hogy a rendezvény zenésre sikerül, ami remélhetőleg nem zavarja meg halaink nyugalmát.

Táborfalva közepén valódi oázis a horgásztó, pihenésre, kikapcsolódásra kiváló lehetőség. Kik látogathatják a tó környékét?

Sz.L.: A vezetőség nevében mondhatom, hogy szó szerint mindenkit szívesen látunk a parton! Elsősorban Táborfalva lakói jönnek ki, de jó néhány alkalommal meglátogatnak minket más településen élők is. A vendéghorgászok napi területi jegy váltásával tudnak nálunk horgászni. Rendszeresen jönnek óvodai csoportok, iskolai osztályok egyfajta tanulmányi kirándulásra.  Minden látogatótól elvárjuk az alapvető szabályok betartását, de ez talán természetes is.

Az Egyesület honlapján (https://tfhe.hu/) sok információ elérhető, melyek a legfontosabbak azok számára, akik szeretnének horgászni, akár csak alkalmanként vagy szeretnének az egyesület tagjai lenni? Úgy tudom, hogy 2021 elején a vezetőség új horgászrend bevezetéséről döntött.

S.P.: Akik az úgynevezett egyszeri vagy ritka, alkalmankénti horgászati lehetőséget keresik, napijegy váltásával horgászhatnak tavunknál egy teljes jogú tag társaságában. Általában ezt szoktuk javasolni akkor is, ha valaki még csak most ismerkedik horgászvizünkkel és később teljes jogú taggá szeretne válni. Lehetőség van sportjegy és ún., „halas napijegy” váltására is. Fontos tudni, hogy MOHOSZ és Pest Megyei tagszervezet vagyunk, így kizárólag horgászkártyával és érvényes állami jeggyel lehet napi területi engedélyt váltani. Aki szeretne a Táborfalvai Horgász Egyesület tagja lenni, honlapunkról letölthető kérelem kitöltésével jelezheti szándékát. Jelenleg még nyitva áll a lehetőség, nem töltöttük fel teljesen a taglétszámot. Új horgászrendünk az érvényben lévő hivatalos állami horgászrendre épül, kiegészítve néhány olyan szabályozással, melyek a helyi gyakorlatnak megfelelőek. Például idéntől kötelezzük horgászainkat a visszaengedni kívánt, méretkorlátozással védett halak fertőtlenítésére. Kicsit megváltoztattuk a teljes jogú tagok által elvihető halak mennyiségi korlátait is. A hallal való kíméletes bánásmód országosan és helyi szinten is elsőbbséget élvez, így 2021-től ajánljuk a pontymatrac használatát is. Horgászrendünk betartásáért friss vizsgával rendelkező halőreink Nyulas Krisztián és Bredák Norbert felelnek.

A Horgásztó fenntartása, az Egyesület működtetése bizonyára jelentős anyagi hátteret igényel, honnan van forrás ezekre a feladatokra?

Sz.L.: Egyesületünk bevételei több elemből tevődnek össze. Legjelentősebb ezek közül a tagjaink által befizetett összeg, ún. tagdíj. Részesülünk támogatásban is, melyet legnagyobb mértékben Önkormányzatunk nyújt. Magánszemély, ill. céges támogatóink is vannak, valamint a MOHOSZ is nyújt segítséget. Nem felejthetjük el az SZJA 1%-ot sem. Igyekszünk megragadni a legtöbb pályázati lehetőséget is, váltakozó sikerrel.

S.P.: Szerencsés, erős anyagi pozícióban lévő egyesületként jellemezném magunkat, köszönhetően az elmúlt években, évtizedekben folytatott takarékos, jövőbe mutató gazdálkodásunknak. Helyi vállalkozók, önkormányzati képviselők folyamatos támogatását élveztük és élvezzük jelenleg is. Mindig voltak olyan támogatók körülöttünk, akik szívügyüknek érezték, hogy Táborfalván fennmaradjon és magas színvonalon legyen elérhető a horgászat lehetősége. Önkormányzati területen folytatjuk a halgazdálkodást, így tulajdonképpen a működésünk közérdek. Fontos számunkra a tó környezetének folyamatos karbantartása is, hogy valóban, ahogy említetted is, oázis legyen a terület. Ezt az olykor nem egyszerű feladatot Nagy Zoltán vállalta magára, aki szintén vezetőségi tag, ő látja el a tógazdai teendőket is. Laci az imént említette a pályázati lehetőségeket, melynek jelenleg van aktualitása. Április közepén kaptuk meg a támogatási okiratot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-től nyertes NEA pályázatunkkal kapcsolatban. 300.000 Ft támogatásban részesültünk és az összeg már a számlánkon is van. Emellett a Magyar Országos Horgász Szövetséggel karöltve folyamatban van a Magyar Falu Programban meghirdetett, civil szervezetek számára szánt pályázat benyújtása is, komoly beruházást tervezünk a tóparton.

Több alkalommal szerveztetek gyermek horgásztáborokat nagy sikerrel! Milyen terveitek vannak ezzel kapcsolatban?

Sz.L.: Valóban, nagy sikerrel rendeztük a gyermektáborokat 2013-tól kezdődően. Nem volt ritka, hogy a gyermekek létszáma megközelítette a 40 főt. Részvételi díj nélküli táborok voltak ezek, a szülőktől csak a gyermekek étkeztetésében kértünk segítséget. Szervezőként visszagondolva, és a „régi” fotókat nézegetve szinte hihetetlen, hogy a táborlakók nagy része már-már felnőtt, de legalábbis 15-18 éves. A munkánk miatt egyre kevesebb idő jut(na) a szervezésre, lebonyolításra. Részemről szívesen látnék olyan embereket/horgászokat/, akik ezt felvállalják és végig is csinálják!

Kitől kaptok támogatást? Milyen kapcsolatban vagytok Táborfalva önkormányzatával, intézményeivel, a többi egyesülettel?

Sz.L.: A támogatókról már említést tettünk. A táborfalvai egyesületekkel jó kapcsolatot sikerült kialakítani. A Horgász Egyesület egy kicsit másként működik, mint a helyi civilek, de megtaláljuk a közös hangot.
S.P.: Évtizedes hagyomány, hogy az általunk szervezett horgászversenyekre, tóparti rendezvényekre mindig meghívjuk a helyi civil szervezetek képviselőit és a település vezetőjét is, akik eleget szoktak tenni meghívásunknak. Önkormányzatunkkal és a helyi intézményekkel kiemelkedően jó kapcsolatot ápolunk. Biztosan emlékeznek rá az olvasók, hogy régebben a falunapok helyszíne is a Horgásztó környéke volt, amelynek szervezéséből és lebonyolításából is kivettük részünket. Különleges, egyedi hangulatú események voltak.

A Táborfalvai Horgász Egyesület tagja a Horgászegyesületek Pest Megyei Szövetségének, ez szakmai segítséget jelent a számotokra?

Sz.L.: Igen, nagyon komoly szakmai segítséget kapunk. Adminisztrációs kötelezettségeinket nem is tudnánk végrehajtani nélkülük. Szerencsések vagyunk, mert jól működik a személyes kapcsolattartás is.

Milyen távlati terveitek vannak?

S.P.: Terveink között szerepel rövid távon a taglétszám bővítése, mellyel nagyon jól haladunk. A tavalyi évhez képest megközelítőleg 20%-kal lettünk többen. Örömünkre szolgál, hogy gyermekhorgász tagjaink száma is növekszik. A horgászat népszerűsége országosan is növekvő tendenciát mutat, ez helyi szinten is abszolút érzékelhető. Szeretnénk a területünkön lévő fákat fiatalítani, valamint egy tető építése is a rövidtávú tervek között szerepel, mely szoros összefüggésben van az imént említett Magyar Falu Programmal. Több mint száz fő foglalhatna helyet egyidőben a tetővel fedett részen, így biztosíthatnánk rendezvényeink függetlenségét az időjárástól.

Sz. L.: Hosszútávú tervként a lehetőség szerinti területnövelést említeném. Szeretnénk fenntartani a magas színvonalú sporthorgászat lehetőségét a településen a törvényi szabályozásoknak való megfelelőség mellett.

Mikor találkoztatok a horgászattal? Mikor váltatok elhivatott, igazi horgászokká? Mit nyújt a horgászat, ami semmi mással nem helyettesíthető?

Sz. L.: Kb. 8 évesen találkoztam először a horgászattal, a Dunavölgyi Főcsatornán. Apámmal mentem pecázni először és igaz, ritkábban, de ez még mostanában is előfordul. Az egész családom fogott már a kezében botot és fogott valamilyen halat. 1981 óta (hűha) van hivatalos horgászengedélyem. A szenvedély kisebb-nagyobb sikerekkel azóta is tart és azt gondolom, hogy ez így is marad! Azt nem tudom, hogy a horgászat nyújtotta élmények helyettesíthetőek-e mással, mert sohasem próbáltam! Számomra sokat adott a horgászat, ezért is lettem egyesületi vezető. Jól érezhetjük magunkat peca közben családdal, haverokkal, édes-kettesben vagy akár egyedül is. Lehet horgászni egy zsúfolt vízparton, de olyan helyen is, ahol a madár sem jár. Akkor is jól éreztem magam, amikor nem fogtam semmit, de nálam az a legjobb peca, amikor halat is fogok! Még abban az esetben is, ha kifogás után visszaengedem. Gyermekkoromban még nem sok horgászbolt létezett. A csalit, etetőanyagot sokszor magunknak készítettük, gyűjtöttük. Már maguk az előkészületek is örömmel töltöttek el /sokszor a szívbajt hozva a nagymamára/, mert tudtam, hogy mi következik. Azután, ha egyszer kijutottunk a partra, akkor elég nehéz volt hazaindulni. Később aztán finomodtak a módszerek, változtak a felszerelés iránti igények, több lett a „horgászcucc”. Mostanában pedig több lett a munka, kevesebb a vízpartra szánt idő. Minden évben legalább ötször megfogadom, hogy ezen változtatok, de őszintén szólva, nem szokott sikerülni. De majd idén…!

S.P.: A 2000-es évek közepén kezdtem horgászni baráti közösségben, tizenévesként. Eleinte főként a környékbeli bányatavakat kerestük, „vallattuk”. Hihetetlen halbőségük és az általuk biztosított horgászélmény fogott meg igazán. Ezt követően tevődött át a horgászatok színtere Tőserdőre, horgászkörökben csak „Szikrai Holt Tiszára”. Csatlakoznék Lacihoz, hiszen én is azt vallom, hogy ha nem fogok semmit, akkor is jól érzem magam. A horgászat kikapcsolódás, szenvedély, érték, életérzés, szabadság. Ezen érzéseket szeretném a gyermekeimmel is megszerettetni. 2009-ben ad hoc módon lettem az egyesület titkára. Az elmúlt tizenkét évben rengeteget kellett tanulnom és sok odafigyelést igényel, hogy lépést tudjunk tartani egyesületi szinten a dinamikusan változó központi szabályozásokkal.

Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert kívánok az egyesületnek és jó fogást minden horgásznak!

Borsi Mária